Pes z krtačo v ustih in napisom cez sliko

Krtačenje psa je pomemben del skrbi za vašega ljubljenčka. Ne le, da pomaga ohranjati njegovo dlako zdravo in čisto, ampak tudi izboljšuje kakovost njegovega življenja. Vendar pa je pomembno, da se krtačenja lotite pravilno, s pravimi orodji za nego in v pravilnih časovnih intervalih. V tem članku bomo preučili, kako pravilno krtačiti psa, katere krtače uporabljati in kdaj, ter druge pomembne stvari, ki se navezujejo na to temo.

Zakaj je pomembno krtačiti psa?

Krtačenje psa ima številne prednosti za njegovo zdravje in dobro počutje. Najpomembnejše prednosti vključujejo:

 • Ohranjanje zdrave kože in dlake: Krtačenje pomaga odstraniti odmrle kožne celice, umazanijo in odvečno dlako, kar lahko prepreči nastanek kožnih bolezni in izboljša kakovost dlake.
 • Zmanjšanje izpadanja dlake: Krtačenje pomaga odstraniti odmrlo in odvečno dlako, kar zmanjšuje količino dlake, ki se nabira po vašem domu.
 • Izboljšanje krvnega obtoka: Krtačenje spodbuja krvni obtok in pomaga pri prekrvavitvi kože, kar lahko izboljša zdravje vašega psa.
 • Ustvarjanje močne vezi med lastnikom in psom: Krtačenje lahko služi tudi kot čas za vez in gradnjo zaupanja med lastnikom in psom. 

Kdaj krtačiti psa? 

Frekvenca krtačenja je odvisna od dolžine in vrste dlake vašega psa. Psi z daljšo dlako bodo potrebovali večkratno krtačenje na teden, medtem ko bodo kratkodlaki psi potrebovali manj pogosto krtačenje. Splošno pravilo je, da psa krtačite vsaj enkrat na teden.

Če ima vaš pes gostejšo dlako ali jo ima veliko, boste morda želeli razmisliti o dnevnem krtačenju. To je še posebej pomembno v obdobju menjave dlake, ko se stare dlake izpadajo in nove rastejo. 

Spodaj so nekateri splošni nasveti, kdaj je najbolje krtačiti vašega psa: 

 • Dolgodlaki psi: Dolgodlaki psi, kot so recimo španjeli, potrebujejo redno krtačenje vsak dan ali vsaj nekajkrat na teden. S tem preprečite, da bi se njihova dlaka zapletla in da bi se pojavili vozli.
 • Kratkodlaki psi: Kratkodlaki psi, kot so recimo jazbečarji, potrebujejo redno krtačenje vsaj enkrat na teden. Priporočljivo je, da se uporabi glavnik, ki bo odstranil odmrlo dlako in preprečil nastajanje vozlov.
 • Pudlji: Pudlji so primerni za tiste, ki se radi igrajo z lasmi svojih psov. Pudlji potrebujejo redno krtačenje vsaj trikrat na teden, da se prepreči zapletanje dlake.
 • Kratkodlaki psi: Kratkodlaki psi, kot so recimo labradorci, potrebujejo redno krtačenje vsaj enkrat na teden. S tem se odstrani odmrlo dlako in prepreči se prekomerno izpadanje dlake.
 • Psi z mešano dlako: Psi z mešano dlako, kot so recimo križanci ali mešanci, potrebujejo redno krtačenje vsaj enkrat na teden. Krtačenje je odvisno od tipa njihove dlake, zato se posvetujte s strokovnjakom za pravilno nego dlake vašega psa. 

Katero krtačo izbrati? 

Obstajajo številne vrste krtač, ki jih lahko uporabimo za krtačenje psov. Med njimi so:

 1. Krtača za odstranjevanje vozlov: Ta krtača ima široke zobe in je primerna za dolgodlake pse, ki imajo pogosto vozle v dlaki. S to krtačo lahko previdno odstranite vozle, ne da bi pri tem poškodovali kožo.
 2. Krtača s ščetinami: Ta krtača ima lahko ali trdo ščetine in je primerna za vse vrste psov. Uporablja se za odstranjevanje umazanije, prahu in odmrle dlake. Trša krtača se običajno uporablja za pse s kratko dlako, medtem ko se mehkejša krtača uporablja za dolgodlake pse.
 3. Krtača za odstranjevanje poddlake: Je posebej zasnovana, da prodre globoko v kožuh vašega psa in odstrani odmrlo poddlako, ne da bi s tem poškodovala zdravo.
 4. Rokavica za krtačenje: Rokavica za krtačenje ima majhne ščetine in se uporablja za odstranjevanje dlake in umazanije med kopanjem. Prav tako lahko pomaga pri odstranjevanju odmrle dlake, ko se vaš pes skubi.
 5. Glavnik: Glavnik se uporablja za odstranjevanje odmrle dlake in je še posebej koristen pri dolgodlakih psih. Glavniki so na voljo v različnih velikostih in oblikah, zato se lahko prilagodijo različnim vrstam dlake. 

Kako pravilno krtačiti psa? 

Pes v narocju z iztegnjenim jezikom v ozadju roka ki drži krtačo

Preden začnete krtačiti svojega psa, se prepričajte, da ima vaš pes mirno in udobno okolje. Poskusite krtačenje združiti z nečim prijetnim, kot je igra ali nagrada, da se vaš pes navadi na postopek. Med krtačenjem bodite previdni, da ne pritiskate preveč trdno, saj lahko to poškoduje kožo. Upoštevajte naslednje korake: 

 1. Začnite z glavnikom ali krtačo s ščetinami, da odstranite površinsko umazanijo in odmrlo dlako. Krtačenje naj se začne na vratu in se premakne po telesu psa, pri čemer pazite na občutljiva območja, kot so trebuh, notranja stegna in pod pazduhami.
 2. Nato uporabite krtačo za odstranjevanje vozlov, da previdno odstranite vozle in zapletene dlake. Če pride do večjih vozlov, jih previdno razdelite na manjše dele, da se izognete bolečinam in poškodbam kože.
 3. Uporabite rokavico za krtačenje, da odstranite odmrlo dlako in umazanijo, ki se nahajata globlje v dlaki. Rokavica je tudi odličen način za spodbujanje pretoka krvi v kožo psa.
 4. Končajte s krtačenjem s ščetinami, da počistite odmrlo dlako in umazanijo, ki ste jo morda spregledali. 

Dodatni nasveti za krtačenje psa

 • Med krtačenjem psa redno preverjajte kožo in dlako. Če opazite rdeča in vneta območja ali izpadanje dlake, se posvetujte s veterinarjem, saj bi lahko šlo za neko zdravstveno težavo.
 • Krtačenje psa ni samo za odstranjevanje odvečne dlake. Je tudi odlična priložnost za pregled kože in kožnega tkiva ter zgodnje odkrivanje morebitnih težav.
 • Med krtačenjem bodite pozorni na telesne znake vašega psa, kot so nihanje repa, ušes in mimika obraza. Če opazite bolečino ali nelagodje, prenehajte s krtačenjem in poskusite drugačno tehniko.
 • Uporabite različne vrste krtač, da boste lahko obvladali različne tipe dlake in različne dele telesa vašega psa.
 • Krtačenje psa je lahko odlična priložnost za povezovanje z vašim ljubljenčkom. Zagotovite, da je izkušnja prijetna in da jo povežete s pozitivnimi nagradami, kot so nagrade ali igračke. 

Kako očistiti krtače za pse? 

Krtače za pse lahko zelo hitro postanejo umazane, zato jih je treba redno čistiti. Če ne očistite krtače, se na njej lahko nabere umazanija, dlake in bakterije, kar lahko privede do okužb kože. 

Krtače za pse lahko očistite z naslednjimi koraki: 

 • Najprej odstranite odvečno dlako s krtače z roko ali z drugo krtačo.
 • Nato krtačo namočite v toplo vodo z nežnim detergentom in jo nežno umivajte s krtačo ali z roko.
 • Krtačo dobro sperite s toplo vodo in jo posušite s čisto brisač
 • Za dodatno dezinfekcijo lahko krtačo potopite v raztopino vode in belega kisa (1 del kisa na 2 dela vode) za 10-15 minut.
 • Če uporabljate električno krtačo za pse, je pomembno, da izklopite napravo pred čiščenjem in nikoli ne namočite celotne naprave v vodo.
 • Bodite pozorni na to, da krtače za pse nikoli ne čistite z uporabo klora ali drugih močnih kemikalij, saj bi lahko to poškodovalo dlako in kožo vašega psa. 

Kaj storiti, če ima pes vozle in vozliče v dlaki? 

Corgi v ležečem polozaju z oblackom z vprasajem nad glavo

Če ima vaš pes vozle in vozliče v dlaki, jih je treba odstraniti, saj lahko povzročajo nelagodje in draženje kože. Poleg tega se lahko vozliči v dlaki tudi zapletejo in oblikujejo trdne kepe, ki jih bo težko odstraniti. 

Če želite odstraniti vozle in vozliče iz dlake vašega psa, sledite tem korakom: 

 • Uporabite posebno krtačo ali glavnik, ki je namenjen odstranjevanju vozlov in vozličev. Lahko uporabite tudi razpršilo za razvozlavanje dlake.
 • Ne poskušajte odstraniti vozlov in vozličev z uporabo škarij ali drugih ostrih predmetov, saj bi lahko to poškodovalo kožo vašega psa.
 • Nežno krtačite vozle in vozliče, začenši na vrhu in postopoma delujte navzdol.
 • Če je vozle ali vozlič zelo gost, ga boste morda morali odrezati z uporabo škarij ali brivnika. V tem primeru bodite zelo previdni, da ne poškodujete kože vašega psa.
 • Če se vozliči v dlaki ponavljajo ali so zelo trdi, se posvetujte s svojim veterinarjem. Lahko vam priporoči posebno zdravljenje ali obliko krtačenja, ki bo pomagala preprečiti nastajanje vozlov in vozličev v prihodnosti. 

Kaj storiti, če ima pes občutljivo kožo? 

Če ima vaš pes občutljivo kožo, morate biti zelo previdni pri krtačenju. Uporabljajte nežne krtače in glavnike ter krtačite psa nežno in počasi. Če se vaš pes ob krtačenju izogiba določenim območjem ali kaže znake nelagodja, takoj prenehajte s krtačenjem in se posvetujte s svojim veterinarjem. 

Če ima vaš pes težave s srbečico ali draženjem kože, se posvetujte s svojim veterinarjem, ki vam lahko predpiše posebno zdravljenje ali šampon za pomiritev kože. 

Poleg tega lahko pri psih z občutljivo kožo pomaga tudi redno kopanje in uporaba šamponov, ki so posebej formulirani za občutljivo kožo. 

Kakšne so najboljše krtače za različne tipe dlake? 

stiri razlicne pasme psov z razlicnimi krtacami za cesanje

Obstaja več vrst krtač in glavnikov, ki so primerni za različne tipe dlake pri psih. Tukaj je nekaj primerov: 

 • Za kratkodlake pse so primerne krtače s kratkimi in trdimi ščetinami, ki pomagajo odstraniti odmrlo dlako in preprečujejo nastanek vozlov.
 • Za dolgodlake pse so primerne krtače s srednje dolgimi ščetinami, ki omogočajo enostavno krtačenje in preprečujejo zapletanje dlake.
 • Za pse s kodrasto dlako so primerne krtače z zobmi, ki omogočajo lažje prebijanje skozi gosto in kodrasto dlako.
 • Za pse z mehko dlako so primerne krtače z mehkimi ščetinami, ki preprečujejo draženje kože in nežno odstranjujejo odmrlo dlako.
 • Za pse s podlanko so primerne krtače z dolgimi ščetinami, ki lahko dosežejo podlanko in odstranijo odmrlo dlako ter preprečijo zapletanje dlake. 

Poleg tega lahko uporabite tudi posebne glavnike in krtače, ki so namenjeni odstranjevanju vozlov in vozličev, odstranjevanju odmrle dlake ali masaži kože. 

Kako lahko olajšam krtačenje svojega psa? 

Krtačenje psa je lahko dolgotrajen in naporen proces, zlasti če vaš pes ni navajen krtačenja. 

Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko olajšate postopek krtačenja: 

 • Postopoma navajajte psa na krtačenje. Začnite s kratkimi seansami in postopoma podaljšujte čas, ko vaš pes postane bolj udoben z postopkom krtačenja.
 • Uporabite priboljške za nagrado. Če vaš pes ne mara krtačenja, ga poskusite nagraditi s priboljški, da mu olajšate postopek.
 • Krtačite psa med igro. Medtem ko se igra z vašim psom, lahko izkoristite priložnost in ga nežno krtačite, da se bo navadil na postopek krtačenja.
 • Začnite z nežnimi krtačami. Če vaš pes nima izrazito kodraste ali zapletene dlake, začnite s preprostim glavnikom ali krtačo z mehkimi ščetinami, da se pes ne bi preveč obremenjeval.
 • Bodite nežni in potrpežljivi. Ko krtačite psa, vedno bodite nežni in potrpežljivi. Če se pes ne počuti udobno, prekinite postopek in poskusite znova kasneje.
 • Poskusite z masažo pred krtačenjem. Preden začnete s krtačenjem, lahko poskusite masirati kožo vašega psa z nežnimi krožnimi gibi, da se pes sprosti in se bolj sproščeno odziva na krtačenje.
 • Ne krtačite preveč. Prekomerno krtačenje lahko draži kožo in povzroči bolečine. Vedno poskrbite, da ne krtačite preveč agresivno in ne pozabite na občasne odmore, da se pes lahko sprosti. 

Kaj naj storim, če ne morem samostojno krtačiti svojega psa? 

Če niste sposobni samostojno krtačiti svojega psa, lahko poiščete pomoč strokovnjaka za nego psov, kot je pasji frizer ali negovalec psov. Ti strokovnjaki lahko opravijo temeljito krtačenje in čiščenje vašega psa ter vam svetujejo, kako negovati dlako vašega psa doma.

Poleg tega lahko tudi sami uporabite storitve samopostrežnih praonic za pse, kjer vam lahko strokovnjaki pomagajo pri krtačenju vašega psa in vam ponudijo druge storitve, kot so striženje nohtov ali umivanje.

Kako lahko zagotovim, da bo krtačenje prijetno doživetje za mojega psa?

Krtačenje psa lahko postane prijetna izkušnja za vašega psa, če sledite nekaj preprostim korakom: 

 • Ustvarite mirno okolje: Preden začnete krtačiti svojega psa, poskrbite, da bo okolje mirno in sproščeno. Izogibajte se glasnih zvokov in drugih motečih dejavnikov, ki bi lahko vašega psa prestrašili ali mu povzročili tesnobo.
 • Uporabite nagrade: Uporabite priboljške in besede pohvale, da bi svojega psa spodbudili k sodelovanju in mu pokazali, da je krtačenje pozitivna izkušnja.
 • Bodite nežni: Nežno krtačite vašega psa, da se ne počuti preveč obremenjenega ali bolečega. Če pes ne mara krtačenja, ga ne silite in mu raje poskusite ponuditi nagrade in spodbuditi njegovo sodelovanje.
 • Bodite potrpežljivi: Postopka krtačenja se lahko naučite le z vztrajnostjo in potrpežljivostjo. Postopoma se spoznajte s psom in se naučite, kako najbolje krtačiti njegovo dlako.
 • Krtačite redno: Če boste psa redno krtačili, boste preprečili nastajanje vozlov in zapletov v dlaki. To bo tudi olajšalo nadaljnje krtačenje, saj ne bo potrebno odstranjevati velike količine vozlov naenkrat.
 • Uporabite pravilno orodje: Uporabite pravilno orodje za vašega psa, ki bo najbolje ustrezalo njegovi dlaki. Pravilno izbrana krtača ali glavnik bo omogočil enostavnejše in bolj učinkovito krtačenje.
 • Poskrbite za ugodne temperature: Med krtačenjem poskrbite, da bo vaš pes udoben. Izogibajte se krtačenju v pretoplih ali premrzlih prostorih ter se prepričajte, da vaš pes ne bo preveč izpostavljen vročini ali mrazu.
 • Posvetujte se s strokovnjakom: Če se vam zdi, da je krtačenje vašega psa težko ali če imate kakršnekoli težave z njegovo dlako, se posvetujte s strokovnjakom. Strokovnjak vam lahko svetuje glede pravilne nege in izbire orodij za vašega psa. 

Zaključek

Krtačenje je pomemben del nege psa, saj mu pomaga ohranjati zdravo in sijočo dlako, hkrati pa je tudi čas, ki ga preživite s svojim ljubljenčkom. Pri izbiri prave krtače je pomembno upoštevati vrsto dlake vašega psa ter njegove individualne potrebe. Pravilno krtačenje je pomembno za preprečevanje zapletanja dlake, odstranjevanje odmrle dlake in preprečevanje prekomernega izpadanja. Pomembno je tudi, da krtačenje poteka brez obremenitve za vašega psa. Če se vaš pes boji krtačenja, počasi in nežno začnite ter mu ponudite nagrade in pozitivne izkušnje. S pravilno nego in ljubeznijo bo vaš pes vedno videti zdrav in sijoč.