Labradorec - Informacije o pasmi

Informacije o labradorcu

Zgodovina labradorcev

Labradorec izvira iz Novo Fundlandije, Kanade, kjer so njegovi predniki, imenovani S Sv. Johnson vodni pes (St. Johns Water Dog), služili ribičem pri opravljanju različnih nalog.
Ti psi so bili znani po svoji spretnosti v vodi, delovni vnemi in prijazni naravi.

Britanski plemiči, ki so obiskali Novo Fundlandijo, so pokazali zanimanje za te pse. Nekatere so prinesli nazaj v Anglijo, kjer so jih uporabljali kot lovske pse za prinašanje divjadi med lovom. Prav tako so nadaljevali s širjenjem pasme v Angliji. Na koncu so oblikovali standard pasme, kakršen ga poznamo danes.

Ameriški kinološki klub je labradorca prvič priznal leta 1917. In labradorec se je v zadnjih letih redno uvrščal med najbolj priljubljene pasme psov v Evropi in svetu. Veliko pomembnih osebnosti skozi zgodovino je imelo labradorce, med njimi tudi princ William in princ Harry ter predsednik Bill Clinton. Labradorci so zaradi poslušnosti in zvestobe igrali pomembne vloge tudi v vojaških, policijskih in službenih dejavnostih. Njihova prijazna narava, inteligentnost in prilagodljivost so prispevali k njihovi globalni priljubljenosti kot ene izmed najbolj priljubljenih pasem psov.

Osebnost labradorcev

Rjavi labradorec z igračo

Na splošno so labradorci odlični družinski psi, pod pogojem, da upoštevate njihovo potrebo po vadbi in usposabljanju. To so psi, ki so bili vzrejeni za delo in so zavzeti pri izpolnjevanju nalog, še posebej, ko gre za prinašanje.

Labradorci so znani po svoji ljubeči naravi in prijaznem odnosu do ljudi ter drugih živali. So izredno igriva in prijazna pasma, kar jih uvršča med najboljše družinske pse. Njihova nežnost, še posebej do otrok, jih naredi za odlične varuhe in ljubeče spremljevalce v vsakdanjem življenju.

Osebnost labradorca je ključen dejavnik, ki prispeva k priljubljenosti te čudovite pasme. Labradorec slovi po svoji izjemni prijaznosti, zvestobi in energičnosti, zaradi česar ga naredi odličnega družinskega psa.

Poleg prijaznosti izstopa tudi njihova inteligentnost. Labradorci so zlahka učljivi in radi sodelujejo v različnih treningih. Njihova želja po učenju in zadovoljstvo ob izpolnjevanju nalog jih postavljata v vrsto vodilnih pasem, primernih za delo v različnih vlogah, kot so reševalci ali pomočniki.

Nega labradorcev

Za kratkodlakega psa labradorcem izpada več dlake, kot bi si morda mislili. Večina svoje dlake menjajo dvakrat letno, tri tedne spomladi, ko prehajajo iz debelejše zimske dlake v lažjo poletno, ter tri tedne jeseni, ko prehajajo iz poletne dlake nazaj v zimsko. Vendar pa izgubljajo nekaj dlake tudi skozi celotno leto.

Zaradi svoje kratke in sijoče dlake, labradorci niso zahtevni glede nege. Enkrat tedensko krtačenje zmanjša izpadanje dlake, občasno kopanje (ki ga bodo verjetno celo oboževali) pa poskrbi za umazanijo nastalo pri pustolovščinah na prostem.

Zdravstvene težave labradorcev

Pes pri veterinarju

Labradorci so načeloma zdrava pasma z zelo malo zdravstvenimi težavami. Nekateri labradorci lahko razvijejo displazijo komolca in kolkov, vendar manj pogosto kot druge pasme psov. Poleg tega so labradorci nagnjeni k težavam s koleni in očmi, kot je progresivna atrofija mrežnice. Za ohranjanje optimalnega zdravja svojega labradorca redno obiskujte veterinarja in se posvetujte glede preventivnih ukrepov ali morebitnih zdravstvenih težav.

Pomembno je tudi opozoriti na zobno zdravje. Kot pri mnogih pasmah je tudi pri labradorcih skrb za ustno higieno ključnega pomena. Redno čiščenje zob, uporaba ustrezne hrane in žvečilk lahko pripomorejo k ohranjanju zdravih zob.

V zvezi z neskončno igro z metanjem žogice pa je pomembno vedeti, da bodo nekateri labradorci delali, dokler se ne zgrudijo. Poskrbite za redne počitke in odmore za vodo, ko se igrate z njimi, da preprečite pretirano naprezanje in utrujenost.

Pasma z veliko energije

Rjav pes ob bazenu

Labradorec je pasma z visoko stopnjo energije, ki je bila prvotno vzrejena za zelo zahtevno delo prinašanja plena lovskim skupinam. To je vključevalo celodnevno pohajkovanje, tek in plavanje v včasih težkih razmerah.

Zato so labradorci vzrejeni, da imajo veliko energije in so po naravi zelo aktivni. Čeprav je njihova glavna vloga danes biti družinski ljubljenček, imajo še vedno isto genetiko, ki jih je naredila primerne za njihovo prvotno vlogo.

To pomeni, da imajo telo, ki je zgrajeno za veliko telesne aktivnosti, in če jim ne zagotovite načina za sprostitev njihove nabrane energije se bodo v takem stanju pogosto zatekli k destruktivnemu vedenju, kot so kopanje in grizenje. Pogosto bodo postali zelo nemirni, lahko prekomerno lajajo in poskušajo pobegniti iz vašega doma in vrta ob vsaki priložnosti, ki jo bodo dobili.

Pogosta vprašanja in odgovori

  • Kako pogosto moram krtačiti svojega labradorca?

Priporočljivo je, da svojega labradorca krtačite vsaj enkrat na teden, da ohranite sijočo in zdravo dlako ter preprečite prekomerno izpadanje dlake.

  • Kakšna je primerna telesna aktivnost za labradorca?

Labradorci so zelo aktivni psi in potrebujejo vsakodnevno telesno vadbo. Redni sprehodi, igre na prostem in plavanje so odličen način, kako zadovoljiti njihovo potrebo po gibanju.

  • Ali so labradorci primerni za stanovanje ali bolj za hišo z vrtom?

Labradorci se dobro prilagajajo tako stanovanjskemu kot tudi hišnemu okolju. Pomembno je zagotoviti dovolj telesne aktivnosti, ne glede na to, kje živite.

  • Ali so labradorjci primerni za družine z otroki?

Da, labradorci so odlični družinski psi in so znani po svoji ljubeči naravi. So prijazni do otrok, igrivi in zanesljivi, kar jih dela odličnega spremljevalca za družinsko življenje.

  • Kakšna je povprečna velikost odraslega labradorca?

Odrasli labradorc meri v višino med 53 in 60 centimetri ter tehta med 25 in 36 kilogrami.