Sončni žarki, jeziki ven: Zaščitite svojega štirinožnega prijatelja v poletnih dneh

Ah, poletje - čas sončnih dni, izletov na plažo in neskončnih pustolovščin na prostem z našimi kosmatimi prijatelji. Vendar medtem ko mi uživamo v soncu, pogosto pozabimo, da naši štirinožni spremljevalci potrebujejo dodatno nego, da ostanejo hladni in varni. V tem blog prispevku bomo razkrili skrivnosti, kako zaščititi vašega psa pred poletnim soncem.

Pokrivala za pse

Sončna zaščita je prav tako pomembna za naše kosmate prijatelje. Zakaj ne bi svojemu psu priskrbeli čudovite sončne kapice ali klobuka? Poleg tega, da so videti nadvse šik, bodo tudi zaščitili občutljivo kožo na njihovih ušesih, nosu in glavi pred opeklinami. Izberite lahke materiale, ki dihajo, da bo vaš pes udobno nosil svoj modni dodatek.

prikupen pes z klobukom in srajco

Naj bo senca

Ko se temperatura povzpne, je pomembno zagotoviti psu dovolj sence. Pes ima rad udobje in svežino, zato postavite zunanje senčnike, ustvarite hladne kotičke na dvorišču ali pa preprosto poiščite naravno senco pod drevesom. Vaš pes bo hvaležen za to osvežujočo oazo, kjer se lahko skrije pred vročino.

lastnica z pisanim sencnikom in njen pes na pomolu

Modni poletni dodatki

Kdo pravi, da lahko le ljudje nosijo modne dodatke? Tudi psi lahko izgledajo elegantno in trendovsko! Izberite lahke in zračne pasje obleke, ki bodo zaščitile kožo pred soncem, hkrati pa bodo vašemu psu dale eleganten in moden videz. Ne pozabite na sončna očala za pse - s tem bodo vaši štirinožni prijatelji zasijali v polnem sijaju! Nedavno so strokovnjaki na veterinarski bolnišnici Eastcott v Swindonu, Wiltshire (jugozahodna Anglija), izpostavili, da uporaba vizirjev ali očal lahko koristi "zelo aktivnim psom" ali tistim, ki imajo že obstoječe težave z očmi.

Pri izbiri oblačil in dodatkov pazite, da so udobni, neovirajo gibanja in da pes ne postane preveč vroč.

Rjav pes z sončnimi očali na ležalniku

Masaža s hladno vodo

V vročih poletnih dneh si psi zaslužijo svežino. Pripravite hladno kopel za svojega psa, vendar se prepričajte, da je voda prijetno hladna in ne ledeno mrzla. Nežno masirajte psa s hladno vodo, začenši z blazinicami tačk in nadaljujte po telesu. Masaža s hladno vodo bo osvežila in pomirila vašega psa, hkrati pa bo poskrbela, da bo ostal hidriran. Prav tako lahko uporabite vlažne brisače ali hladne obloge na trebuhu, prsnem košu in hrbtu, da ohladite njegovo telo. Vaš kosmati prijatelj bo zagotovo užival v tej osvežujoči izkušnji.

Staford v bazenu

Ledene poslastice

Kdo pravi, da je sladoled samo za nas? Pripravite psu prijazen sladoled iz pasjih priboljškov in vode ter jih ponudite svojemu kosmatincu. To bo odličen način za ohladitev in zabavo v enem! Uporabite silikonske modelčke za ledene poslastice in vanje nalijte mešanico vode in pasjih priboljškov. Postavite jih v zamrzovalnik in po nekaj urah boste imeli okusne in osvežujoče ledenice, ki bodo razveselile vašega psa.

Tri porcije sladoleda za pse na mizi

Zaščitna krema za tačke

Pozabljene so lahko tudi tačke vašega psa. Ko je temperatura vroča, lahko tla na prostem postanejo vroča in povzročijo opekline na tačkah. Zaščitite tačke svojega psa s posebno zaščitno kremo ali vazelinom. Nanesite jo pred odhodom na sprehod in tako boste zaščitili občutljivo kožo pred vročino in poškodbami.

Tačke psa prikazane od blizu

Čas za hladno vodo

Vročina lahko pri psih povzroči dehidracijo, zato je ključno, da imajo vedno na voljo svežo in hladno vodo. Pazite, da posodo z vodo redno polnite in jo postavite na hladno mesto, stran od neposredne sončne svetlobe. Lahko tudi pripravite posebno "ohladitveno poslastico" tako, da v posodo z vodo dodate nekaj koščkov ledu. Vaš pes bo užival v pitju hladne vode in hkrati se osvežil. Priročne so tudi prenosne pasje posode za vodo, ki vam omogočajo, da imate vodo vedno na dosegu rok. Te pitniki so še posebej uporabni na daljših sprehodih kadar je zunaj vroče saj jih lahko enostavno pospravite v torbo in ne zavzamejo veliko prostora.

Lastnika dajeta svojemu psu vodo

Uravnotežena vadba

V vročih poletnih dneh prilagodite urnik vadbe in aktivnosti vašega psa. Izogibajte se najbolj vročim uram dneva in se raje odpravite na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so temperature nekoliko nižje. Prav tako prilagodite intenzivnost vadbe in bodite pozorni na znake, kot so prekomerno zadihanost ali utrujenost, ki lahko kažejo na pregrevanje. Po aktivnosti pa ne pozabite na dovolj počitka v senci.

Pes na morju teče za žogo ob sončnem zahodu

Pozornost na asfalt

V vročih poletnih dneh bodite posebej previdni pri hoji po vročem asfaltu. Asfalt se lahko segreje do zelo visokih temperatur in povzroči opekline na tačkah psa. Preden se odpravite na sprehod, preverite temperaturo površine s prstom ali dlanjo. Če je prevroče za vas, je prevroče tudi za tačke vašega psa. Izberite senco ali bolj hladno površino, kot so trava ali pesek, in uporabite zaščitne čevlje za pse, če je potrebno.

Vroč asflat sredi puščave

Redno čiščenje in nega

Poleti se psi lahko hitreje umažejo in znojijo, zato je pomembno, da redno čistite njihovo kožo in dlako. Uporabite blage šampone in balzame za pse, ki so primerni za njihovo kožo. Redno krtačenje bo pomagalo odstraniti odmrle dlake in preprečiti prekomerno pregrevanje. Uporabite krtačo, ki je najbolj primerna za pasmo vašega psa in tip dlake. Prav tako bodite pozorni na morebitne kožne težave, kot so sončne opekline ali alergijske reakcije, in se posvetujte z veterinarjem, če opazite kakršne koli nenavadne simptome.

Rjav pes z vijolicnim povodcem se kopa v banji

Zaključek

Poletje je čas, ko se radi odpravljamo na dogodivščine s svojimi psi. Vendar ne pozabite, da moramo svoje kosmate prijatelje zaščititi pred vročino in soncem. Upoštevajte te nasvete in poskrbite, da bo vaš pes ostal hladen, udoben in varen v poletnih dneh. Tako se bosta lahko skupaj veselila brezskrbnih dogodivščin in uživala v sončnih dneh. Spomnite se, da je ljubezen in skrb za naše pse ključnega pomena v vseh letnih časih, zlasti pa v vročih poletnih mesecih.