Posoda za počasno hranjenje psa: ključ do boljšega zdravja

Ste Kdaj opazili, kako vaš kosmatinec pogoltne hrano v le nekaj sekundah? Ali se sprašujete, ali obstaja način, kako mu pomagati, da bi se prehranjeval bolj počasi? Odgovor je – posoda za počasno hranjenje psa. Ta inovativna rešitev lahko izboljša prehranjevalne navade vašega psa in mu prinese številne koristi. V tem članku bomo raziskali, kako deluje skleda za počasno prehranjevanje in zakaj je lahko odlična naložba za zdravje in dobro počutje vašega štirinožnega prijatelja.

1. Posoda za počasno hranjenje psa: Kaj je to in kako deluje?

Modra in roza posodi za počasno hranjenje psa

Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri psi pogoltnejo hrano v le nekaj trenutkih? Razlog je pogosto v njihovi naravi. Nekateri psi so nagnjeni k hiperprehranjevanju, kar lahko vodi v prenajedanje, prekomerno telesno težo in prebavne težave. Posoda za počasno hranjenje je posebej oblikovana skleda, ki upočasni hitrost prehranjevanja psa. Običajno je izdelana iz trpežnega materiala, kot je plastika ali nerjaveče jeklo, in ima posebno obliko ali pregrade, ki psu preprečujejo, da bi prehitro pojedel hrano.

Delovanje sklede za počasno prehranjevanje je preprosto. S pregradami ali izboklinami v notranjosti sklede se hrana razprši in razporedi po celotnem prostoru. Pes mora uporabiti svoj jezik, nos in usta, da doseže vsak košček hrane, kar upočasni njegovo prehranjevanje. To mu ne omogoča samo uživanja hrane v bolj naravnem tempu, temveč mu tudi pomaga prebavljati hrano bolj učinkovito.

2. Prednosti uporabe posode za počasno hranjenje.

Oranžen pes začudeno stoji poleg posode za hrano

Sedaj, ko veste, kako deluje posoda za počasno hranjenje, se morda sprašujete, katere prednosti prinaša vašemu psu. Tu je nekaj ključnih koristi, ki jih lahko pričakujete:

 •  Preprečuje prenajedanje: Počasno prehranjevanje z uporabo sklede zmanjšuje tveganje za prenajedanje. Pes se mora bolj osredotočiti na hrano, kar mu omogoča, da se bolj zaveda, koliko hrane je že pojedel. To mu pomaga uravnavati svojo prehrano in preprečuje prenajedanje ter morebitne težave s prekomerno telesno težo.
 • Spodbuja zdravo prebavo: Posoda za počasno prehranjevanje prisili psa, da hrano temeljito prežveči. To je ključno za dobro prebavo, saj se hrana bolje razgradi in absorbira hranilne snovi v telesu. Poleg tega se zmanjšuje tveganje za prebavne težave, kot so napihnjenost ali prebavne motnje.
 • Preprečuje prehitro požiranje: Nekateri psi so nagnjeni k hitremu požiranju hrane, kar lahko povzroči neprijetne posledice, kot so zgage ali celo zadušitev. Skleda za počasno prehranjevanje psa upočasni ta postopek in mu omogoča, da hrano uživa bolj varno in udobno.
 • Preprečuje dolgočasje in spodbuja mentalno stimulacijo: Prehranjevanje iz sklede za počasno prehranjevanje psa zahteva več časa in truda. To lahko prepreči dolgočasje in pripomore k mentalni stimulaciji vašega psa. Namesto da hrano hitro pogoltne, se bo moral potruditi in uporabiti svoje čute ter razmišljanje, da bi prišel do vsakega koščka hrane. To je odlična oblika igre in zabave za vašega ljubljenčka.

3. Kako izbrati pravo posodo za počasno hranjenje? 

Pes poleg vprašaja v oblačku

Pri izbiri posode je nekaj dejavnikov, na katere morate biti pozorni

 • Velikost in oblika: Skleda naj bo primerne velikosti za vašega psa. Preverite, ali je dovolj prostorna, da lahko vanjo postavite ustrezno količino hrane. Prav tako je pomembno, da izberete skledo z obliko, ki ustreza ustni votlini vašega psa.
 • Material: Izberite skledo, ki je izdelana iz trpežnega in varnega materiala. Plastika in nerjaveče jeklo sta pogosti izbiri. Poskrbite, da skleda ne vsebuje škodljivih snovi, kot so BPA ali ftalati.
 • Enostavno čiščenje: Preverite, ali je skleda enostavna za čiščenje. Idealno je, da je primerna za pomivanje v pomivalnem stroju ali vsaj enostavno ročno čiščenje.

4. Nasveti za uvajanje psa na posodo za počasno hranjenje.

Dalmatince ovohava roko

Ko prinesete posodo za počasno hranjenje domov, je pomembno, da psa postopoma uvajate v novo izkušnjo. Tu je nekaj nasvetov, kako to storiti:

 • Postopno uvajanje: Začnite postopoma in ne napolnite takoj polne posode s hrano. Na začetku dodajte le nekaj koščkov hrane v skledo in opazujte, kako se pes prilagaja. Postopoma povečujte količino hrane, dokler se pes popolnoma ne navadi na novo skledo.
 • Pozitivna motivacija: Uporabite pozitivno motivacijo, da psa spodbudite k uporabi sklede za počasno prehranjevanje. Nagradite ga s pohvalo ali majhnim priboljškom, ko uspešno poje iz sklede. To bo povezalo pozitivne izkušnje s skledo in spodbudilo psa k uporabi.
 • Spremljanje prehranjevanja: Bodite pozorni na prehranjevalne navade psa, ko začnete uporabljati skledo. Opazujte, ali se njegova hitrost prehranjevanja upočasni in ali se izboljšuje njegovo počutje med in po obroku.
 • Potrpežljivost: Vsak pes se bo prilagodil na svoj način, zato bodite potrpežljivi. Nekateri psi se bodo takoj prilagodili, medtem ko bodo drugi potrebovali več časa. Pomembno je, da vztrajate in dajete psu dovolj časa, da se navadi na novo skledo.

5. Posebne posode za pse z ravnim obrazom

Mops sedi na pločniku

Nekateri psi, kot so buldogi, mopsi in ši-cuji, imajo posebno obliko obraza. Zaradi svoje kratke in stisnjene gobčaste strukture se lahko soočajo s težavami pri hranjenju. Njihova anatomija lahko povzroči težave pri zajemanju hrane in prehajanju zraka med žvečenjem.

Zato je za te pse še posebej pomembno, da uporabljajo tovrstno posodo, mora pa biti prilagojena njihovi posebni anatomski strukturi. Takšne sklede so pogosto nižje in širše oblike kar omogočajo psom, da lažje dosežejo hrano in zmanjšajo tveganje za požiranje zraka med jedjo.

Pri izbiri posode za psa z ravnim obrazom se posvetujte z veterinarjem ali strokovnjakom za hišne ljubljenčke, da izberete najbolj primerno možnost glede na posebnosti vašega psa.

Posoda, prilagojena psom z ravnim obrazom, bo pomagala vašemu ljubljenčku pri bolj udobnem in varnem prehranjevanju ter zmanjšala tveganje za morebitne zdravstvene težave, povezane z anatomsko strukturo njihovega obraza.

Zaključek:

Posoda za počasno hranjenje psa je odličen pripomoček, ki lahko izboljša prehranjevalne navade vašega ljubljenčka. Zmanjšuje tveganje za prenajedanje, spodbuja zdravo prebavo, preprečuje prehitro požiranje hrane ter obenem zagotavlja mentalno stimulacijo. Pri izbiri posode bodite pozorni na velikost, material in enostavnost čiščenja. Uvajanje sklede poteka postopoma, ob uporabi pozitivne motivacije in potrpežljivosti. S tovrstno posodo boste svojemu kosmatincu zagotovili bolj zdravo in srečno življenje.

Priskrbi si svojo tukaj