Pes je pojedel čokolado – Simptomi in kaj storiti?

Pasje vedenje nas vedno znova osupne. Od veselja in razigranosti do občasne nagajivosti, naši štirinožni prijatelji nikoli ne prenehajo presenečati. Vendar pa obstajajo trenutki, ko njihova radovednost lahko privede do nevarnih situacij, kot je uživanje čokolade. Ta sladka poslastica, ki jo ljudje naravnost obožujejo, lahko pri psih povzroči resne težave. V tem prispevku bomo razpravljali o tem, kako prepoznati simptome, če je pes pojedel čokolado, ter kaj storiti v takšni situaciji.

Simptomi zastrupitve s čokolado pri psih:

Ko pes poje čokolado, se lahko pojavijo različni simptomi zastrupitve, odvisno od količine in vrste zaužite čokolade ter velikosti psa. Med najpogostejšimi simptomi so:

 • Bruhanje in driska: To je pogost simptom zastrupitve s čokolado. Pes se lahko začne nenadoma bruhati ali ima težave z blatom.
 • Povečan srčni utrip: Čokolada vsebuje snovi, ki lahko pospešijo srčni utrip psa, kar lahko vodi do težav s srčnim ritmom.
 • Vznemirjenost ali nemir: Pes se lahko začne obnašati nemirno, razdraženo ali hiperaktivno.
 • Tresavica: Pes lahko začne tresti ali drgetati, kar je lahko znak nevroloških težav.
 • Slabost in šibkost: Pes lahko izgubi apetit, postane šibkejši in se počuti izmučenega.

Kaj storiti, če pes poje čokolado:

 • Pokličite veterinarja: Nemudoma se obrnite na svojega veterinarja ali na veterinarsko kliniko. Povejte jim, kaj se je zgodilo, in jim posredujte podatke o vrsti in količini zaužite čokolade ter o teži vašega psa. To jim bo omogočilo, da ocenijo resnost situacije in vam dajo ustrezna navodila.
 • Ostanite pozorni na simptome: Medtem ko čakate na veterinarsko pomoč, ostanite pozorni na spremembe v vedenju in zdravstvenem stanju vašega psa. To bo pomagalo veterinarju pri pravilni diagnozi in zdravljenju.
 • Ne poskušajte sami zdraviti: Slišali ste za številne domače metode za reševanje zastrupitve s čokolado, vendar lahko poskusi samozdravljenja še poslabšajo situacijo. Zaupajte strokovnjakom, da bodo vašemu psu nudili najboljše možno zdravljenje.

Ali naj čakam, da se simptomi pojavijo, preden pokličem veterinarja?

Francoski buldog pri veterinarju.

Nikakor ne! Simptomi za zastrupitev s čokolado se lahko pojavijo pri psu šele po 6 do 12 urah. Če že veste, da je vaš pes zaužil čokolado, ne čakajte, da se pojavijo zgoraj navedeni simptomi. Takoj pokličite svojega veterinarja. Če je zunaj uradnih delovnih ur, poiščite bližnjo veterinarsko nujno pomoč.

Ko kličete, bo veterinar natančno vprašal, kaj je vaš pes pojedel, koliko je pojedel in koliko tehta vaš pes. Če ne veste, koliko tehta vaš pes, je ocena dovolj. Te informacije so ključnega pomena za veterinarja - to je način, kako bodo vedeli, ali morate psa takoj pripeljati na zdravljenje.

Zakaj? Ker je zastrupitev s čokolado odvisna od odmerka. To pomeni, da so vsi ti dejavniki - količina zaužitega, vrsta zaužitega in teža vašega psa - način, kako bo veterinar vedel, kako resen je primer vašega psa.

Kako veterinarji zdravijo zastrupitev s čokolado?

Pomaranc na pregledu pri veterinarju.

Veterinar  bo takoj začel izvajati različne terapije za reševanje vašega psa.

Veterinar bo psu dal aktivno oglje, da absorbira toksine čokolade iz prebavil, in vstavil želodčno cev, da odstrani toksine iz želodca. Veterinar bo psu dal intravenske tekočine, iz več razlogov:

 1. Da pomaga premakniti toksine iz krvnega obtoka.
 2. Da podpre srčno-žilni sistem psa, ki ga prizadenejo toksini čokolade.
 3. Da ohrani hidracijo psa.

Veterinar bo tudi natančno spremljal in zdravil druge simptome zastrupitve s čokolado, ko se pojavijo. To vključuje nemir, bruhanje, drisko, nepravilen srčni utrip in visok krvni tlak.

Kako dolgo traja zastrupitev s čokolado?

Teobromin lahko ostane v telesu psa več dni. Lahko traja do 72 ur, da se začnejo prvi simptomi zastrupitve s čokolado umirjati. Zato je zgodnje zdravljenje tako pomembno, ne le za zastrupitev s čokolado, ampak tudi za katero koli drugo vrsto zastrupitve. Zgodnje posredovanje je manj invazivno za vašega psa in za vas cenejše.

Zakaj nekateri pasji priboljški izgledajo kot da vsebujejo čokolado?

Različni pasji priboljški.

Nekateri proizvajalci priboljškov uporabljajo nenevarni karob v prahu kot nadomestek za čokolado. Kljub temu nekatere pasje poslastice vsebujejo čokolado. Proizvajalci lahko v svojih poslasticah uporabijo majhno količino mlečne čokolade (ki je najmanj škodljiva vrsta čokolade za pse).

Veterinarji odsvetujejo uživanje katerekoli čokolade pri psih, brez izjeme. Ker kot skrbnik psa nikoli ne morete biti prepričani, kakšna vrsta čokolade je dejansko v teh priboljških, je najvarneje, da se jim popolnoma izognete za dobrobit vašega psa.

Katere vrste čokolade so najbolj strupene za pse?

Ralične vrste čokolade postavljene na mizi.

Najbolj strupene vrste čokolade za pse so tiste, ki vsebujejo večje količine teobromina, kot so temna čokolada in kakav v prahu. Temna čokolada vsebuje višje koncentracije teobromina v primerjavi z mlečno čokolado, zato je za pse bolj nevarna. Kakav v prahu je prav tako visoko koncentriran vir teobromina. Teobromin je snov, ki jo psi ne morejo presnavljati enako učinkovito kot ljudje, kar lahko povzroči zastrupitev, če jo zaužijejo v večjih količinah.

Ali vpliva teža mojega psa na resnost zastrupitve s čokolado?

Majhen in velik pes na belem ozadju.

Kar zadeva zastrupitev s čokolado, je resnost primera vašega psa odvisna od vrste zaužite čokolade, količine zaužitega in teže vašega psa. To je tisto, kar pomeni "odvisno od odmerka".

Majhen pes, ki zaužije majhno količino temne čokolade, se lahko počuti veliko slabše kot velik pes, ki poje večjo količino bele čokolade. To je zaradi njihove velikosti, vrste čokolade in količine, ki jo je bilo mogoče zaužiti.

Zato je nujno, da stopite v stik s svojim veterinarjem in razpravljate o natančni situaciji vašega psa. Šele takrat lahko veterinar oceni resnost zastrupitve

Z hitrim ukrepanjem lahko rešite svojega psa pred zastrupitvijo s čokolado!

Obstajajo trenutki, ko vaš pes poje čokolado v majhnih in neškodljivih količinah, veterinar pa vam bo morda svetoval, da psa preprosto opazujete doma. Pomembno je, da pokličete svojega veterinarja, da skupaj ugotovite, kako ukrepati. Zato, če imate kakršen koli razlog za domnevo, da je vaš pes pojedel čokolado, ne odlašajte s klicem. Vi in vaš štirinožni prijatelj bosta vesela, da ste tako ravnali.