Nega pasjih zob: NASVETI IN TRIKI

V mnogih pogledih je skrb za žival podobna skrbi za ljudi. Potrebno je razmišljati o prehrani, telesni vadbi in osnovni higieni, da bi živel dolgo in zdravo življenje. Z vsem tem pride tudi skrb za zobe. Tako kot moramo ljudje redno ščetkati zobe in obiskovati strokovnjake za zobno higieno, tudi vašemu kosmatemu prijatelju to koristi. V tem članku bomo zajeli vse, kar morate vedeti o zobni negi pri psih, od tega, kako pogosto ščetkati zobe, do najboljših priboljškov za odstranjevanje zobnega plaka.

ZAKAJ JE ZOBNA NEGA PRI PSIH POMEMBNA

Pasji gobček

Čeprav je njihova zobna nega pogosto zanemarjena, so psi ogroženi zaradi številnih težav z zobmi, ravno tako kot smo mi. Dejstvo je, da je parodontalna bolezen (bolezen dlesni) - progresivna bolezen dlesni, ki poškoduje dlesni in kosti v ustih - najpogostejša nalezljiva bolezen pri odraslih psih, prizadene več kot 87 odstotkov psov. Toda pravilna zobna nega lahko ohrani parodontalno bolezen na varni razdalji in prepreči nabiranje bakterij, gingivitis, slab zadah, bolečino, izgubo zob in bolj resne zdravstvene težave.

POSLEDICE NEPRAVILNE NEGE PASJIH ZOB

Nepravilna skrb za zobe vašega ljubljenčka jim lahko povzroči veliko bolečine in nelagodja, ki ga morda ne bodo pokazali. Poškodovani zobje lahko povzročijo hude bolečine in celo preprečijo vašemu psu, da bi jedel. Seveda nesposobnost hranjenja lahko privede do resnejših težav, vključno z malnutricijo. Vendar preden se stvari resno poslabšajo, lastniki hišnih ljubljenčkov pogosto opazijo, da zobne težave povzročajo pretirano slinjenje in slab zadah. Tudi rumeni in obarvani zobje lahko kažejo na slabo zobno nego.

Pri ljudeh postaja povezava med dobrim zdravjem ustne votline in splošnim zdravjem vse bolj jasna, enako velja za hišne ljubljenčke. Bakterije, ki se kopičijo v ustih vašega psa, lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete. Strokovnjaki pravijo, da lahko bakterijsko kopičenje v ustih  poveča tudi tveganje za diabetes in ledvično bolezen pri psih.

OSNOVNI RAZPORED ZOBNE NEGE ZA PSE

Koledar opravkov nege pasjih zob

Kot vidite, je skrb za zobe vašega štirinožnega družinskega člana odličen način, da jim pomagate in spodbujate daljše, bolj zdravo življenje, in vsi si želimo to! Ampak kako to doseči?

Dnevno: Dajte zobni priboljšek - Najlažji in najbolj užiten način za odstranjevanje zobnega plaka pri vašem psu je, da jim vsak dan ali nekajkrat na teden ponudite okusen priboljšek. Priporočamo, da svojemu psu enkrat tedensko dajete goveje želodce. Ti trpežni prigrizki pomagajo ročno odstraniti zobni plak in zobni kamen skozi žvečilno delovanje vašega psa, kar lahko prepreči razvoj parodontalne bolezni in druge težave. Poleg zobnih priboljškov lahko ponudite tudi igrače za zdravje zob, ki bodo mehansko odstranile zobni plak in zobni kamen na enak način.

Dvakrat tedensko: ščetkajte jim zobe - Čeprav se zdi nekoliko nenavadno, bi se morali redno lotiti ščetkanja zob vašega psa. Čeprav je dnevno ščetkanje idealno, je ščetkanje dva ali trikrat na teden odličen način za odstranjevanje bakterij in plaka, ki vodi do bolezni dlesni, slabega zadaha, zobne gnilobe in drugih težav. Na srečo obstajajo ščetke in zobne paste, posebej zasnovane za pse, ki olajšajo to nalogo. Preberite naš vodnik nižje v članku o tem, kako ščetkati zobe vašega psa.

Letno: Načrtujte globinsko čiščenje - Vašega psa peljite na profesionalno globinsko čiščenje, ki je najboljši način za odstranjevanje zobnega plaka in obravnavanja morebitnih resnih zobnih težav, kot so poškodovani zobje in zobna gniloba. Običajno bo veterinar vašega psa postavil pod splošno anestezijo, da temeljito očisti in pregleda zobe, dlesni in usta. Zato so čiščenja psov draga in za nekatere pse tudi tvegana. Kljub temu je to opravilo enkrat ali dvakrat na leto odličen način za ohranjanje zob vašega psa v odlični formi.

Po potrebi: Zobne izpiralke - Obstaja več vrst zobnih izpiralk in raztopin za hišne ljubljenčke, ki jih lahko dodate v vodo svojega psa, kar bo pomagalo uničiti ustno bakterijo in preprečiti slab zadah ter nabiranje zobnega plaka.

NAJBOLJŠI PRIBOLJŠKI ZA ZDRAVJE ZOB

Bigelj s priboljškomv gobčku

Izboljšanje ustnega zdravja vašega hišnega ljubljenčka je lahko tako preprosto, kot da jim enkrat ali dvakrat na teden podarite prigrizek. Ne samo, da jih bodo imeli radi, ampak bodo tudi odšli z bolj zdravimi zobmi in boljšim zadahom. Izbor pravih priboljškov vam lahko pomaga tudi pri podpori zdravja vašega psa z dodatnim vnosom beljakovin in drugih hranil, kot so glukozamin, kolagen ali kondroitin.

Na splošno poiščite možnosti, narejene iz naravnih sestavin, ki so dovolj trajne, da lahko učinkovito delujejo pri odstranjevanju zobnega plaka na zobeh vašega psa. Trajnejši prigrizki, kot so navedeni spodaj, bodo delovali bolje kot prigrizki, ki se hitro razgradijo, ker bodo nudili več dragocenega čiščenja.

 • Bikova kita - Bikova kita je naravna alternativa surovemu usnju, ki ga vaš pes dejansko lahko prebavi. Izdelana je iz visoko beljakovinskih mišic govejega mesa, posebej iz splovila bika. Poleg čiščenja zob je bikova kita odlična izbira za dolgotrajno žvečenje, saj lahko trajajo dlje kot drugi goveji prigrizki, kot so ušesa ali sapnica. Na voljo so v različnih velikostih.
 • Kolagenski prigrizki - Še en odličen način za čiščenje zob vašega psa je, da jim ponudite okusne kolagenske prigrizke. Ti prigrizki so narejeni iz govejega mesa in so bogati s koristnim kolagenom, ki nežno odstranjuje ostanke s površine zob vašega psa. Kolagenski prigrizki lahko pomagajo tudi spodbujati zdravo kožo, dlako, mišice, vezi, sklepe in rast krempljev.
 • Prigrizki iz požiralnika in sapnika – Te prigrizki bodo nežno čistili zobe vašega psa. Izdelani so iz okusnega govejega požiralnika in so polni hranil, kot je kondroitin, naravna snov v telesu, ki pomaga pri proizvodnji kolagena. Prigrizki iz sapnika so večji in pogosto votli v sredini. Prav tako vsebujejo glukozamin, naravno spojino, ki pomaga zmanjšati negativne učinke razgradnje hrustanca, pomagajo pri obnovi sklepov vašega psa in zmanjšujejo bolečino.

ČEMU SE IZOGIBATI ZA DOBRO ZDRAVJE ZOB PRI PSIH

Poleg tega, da veste, kateri prigrizki za pse so najboljši za izboljšanje njihove ustne higiene, je tudi koristno razumeti, katerim prigrizkom, priboljškom in igračam se je najbolje izogibati. Določenim vrstam priboljškov se je potrebno izogibati, saj lahko dejansko povzročijo večje nabiranje zobnega plaka, medtem ko drugi nosijo tveganje za zadušitev in poškodbe zob. Tukaj so vrste priboljškov za pse, ki jih se jim je potrebno izogibati, če želite, da ima vaš pes živahen, zdrav nasmeh.

 • Sušena koža - Na splošno je najbolje, da psom ne dajete suhe kože, saj lahko predstavlja nevarnost za določene pse. Po mnenju strokovnjakov so tisti psi, ki so bolj agresivni žvečilci, ogroženi, saj lahko odlomijo večje koščke, ki bi lahko povzročili zadušitev ali postali črevesna nevarnost. Prigrizki, kot so bikova kita in kolagenski prigrizki, so odlične alternativne suhi koži, saj so okusni in lažje prebavljivi.
 • Biskviti in mokri prigrizki - Obstaja veliko drugih vrst prigrizkov, ki so popolnoma varni in celo zdravi za vašega hišnega ljubljenčka, vendar niso vsi primerni za čiščenje zob. Če ima vaš pes nagnjenost k nabiranju zobnega plaka ali ima slab zadah, omejite uživanje mokrih prigrizkov in biskvitov ter vedno poskrbite, da boste po občasnem razvajanju ščetkali njihove zobe.
 • Trde igračke in palice - Če imate psa ki rad žveči, veste, da lahko vse, od čevljev do plastenk do vej dreves, postanejo igrače za žvečenje v teh visoko energičnih trenutkih. Čeprav so te igrače odlične za zaposlitev vašega psa, lahko povzročijo lomljenje ali poškodbo zob vašega psa. Poskrbite, da boste svojemu psu zagotovili dovolj mehkih, a vzdržljivih igrač.

KAKO ŠČETKATI ZOBE VAŠEGA PSA

Zobje psa

Če imate psa, ki se ne želi mirno sedeti ali pa se občasno obnaša agresivno, se lahko ščetkanje zob zdi precej zastrašujoče. Res je, da ne želite ogroziti sebe ali razjeziti svojega kosmatega prijatelja. Zato je pravilna tehnika ščetkanja zob ključna za vaš uspeh. Poskrbite, da boste zobe svojega psa umili vsaj enkrat, idealno pa dvakrat na teden.

 • Pripravite svojega psa - Če vaš pes ni navajen dotikanja in masaže okoli ust in dlesni, je koristno, da ga najprej ogrejete s previdnim dotikanjem in nežno masažo okoli njegovega ustja. Seveda ne vstavljajte prstov v usta psa, če je kaže znake agresije. Vedno pozorno opazujte odziv vašega psa in svoja dejanja prilagodite.
 • Poskrbite, da je umirjen - Izberite pravi čas za ščetkanje zob vašega psa. Poskrbite, da boste izbrali čas, ko je vaš hišni ljubljenček popolnoma sproščen in umirjen, na primer pred spanjem. Pri navdušenih psih je manj verjetno, da bodo mirno sedeli med čiščenjem, kar bo otežilo vaše delo.
 • Uporabite zobno ščetko za pse - Ščetke za pse, kot si lahko predstavljate, so posebej zasnovane za pasje zobe. Na voljo so v različnih slogih, na primer tiste z dolgimi ukrivljenimi ročaji za dosego zadnjih zob ali tiste, ki se namestijo na prst za enostavno manevriranje. Če ne najdete zobne ščetke za pse, bo mehka otroška zobna ščetka prav tako delovala.
 • Uporabite zobno pasto za pse - Nikoli ne uporabljajte človeške zobne paste na psu. Čeprav je za nas povsem varna, človeška zobna pasta pogosto vsebuje visoke ravni natrija in ksilitola, ki sta strupena za pse. Poleg tega ima zobna pasta za pse pogosto okus po govedini ali perutnini, kar naredi izkušnjo bolj prijetno za vašega psa. Pred začetkom ščetkanja svojemu psu ponudite majhen okus zobne paste, da bodo z veseljem sodelovali.
 • Ščetkajte sprednjih in zadnjih zob - Začnite s ščetkanjem (sprednjih zob) preden se premaknete k zadnjim zobem. Vaš pes bo morda manj udoben, če mu odprete usta in sežete za zadnje zobe, zato je najbolje, da se najprej osredotočite na dostopnejše zobe. Če je mogoče, naj bo gobček vašega hišnega ljubljenčka zaprt in preprosto dvignite stran njegovih ustnic med čiščenjem zadnjih zob. To vam bo pomagalo doseči težke predele brez preveč nelagodja za vašega psa.

KLJUČNI DELEŽ ZDRAVJA PRI PSIH

Skrb za zobe vašega hišnega ljubljenčka je ključnega pomena za zagotovitev, da živijo daljše, srečnejše življenje z minimalno bolečino in nelagodjem. Na srečo je to relativno enostavno doseči, ko veste, kaj storiti.